Alku aina hankalaa. Alkuun
noudatetaan 4-6 viikkoa tiukkaa dieettiä. Vältettävien ruoka-aineiden
listan löydät edellisestä postauksestani. Päivittäisiä valintoja kannattaa
etukäteen vähän miettiä. Siis mitä yleensä tulee syötyä vaikka aamupalaksi,
sisältääkö se FODMAPeja ja millä ne voisi korvata. Painotan sanaa korvata. Ei
kannata turhan vajaaksi supistaa ruokavaliotaan, jotta saa kuitenkin kaikki
tarvittavat ravintoaineet. Etukäteen suunnittelu on tärkeää, jottei sitten
nälkäisenä pistä suuhunsa mitä sattuu. Moni tuttu resepti menee
uusiksi ihan jo siksi, että sipuli pitää jättää pois.
Itse
pohdiskelin aikanaan kolme kuukautta ravitsemusterapeutin tapaamisen jälkeen, ennen kuin
koin, että minulla on voimavaroja aloittaa ruokavaliokokeilu. Ensin päätin
kokeilla viikon. Koska olo parani heti, kokeilua on jatkunut useamman
kuukauden, lähes vuoden. Ruokavalion isot muutokset eivät ole koskaan helppoja,
mutta kun siitä saadaan suoraan hyötyä, se motivoi jatkamaan.
Teen
listauksen itseäni mietityttäneistä "luopumisista". Oikeasti
monestakaan asiasta ei tarvitse luopua. Suurimman osan voi korvata toisella
hyvällä vaihtoehdolla.
Laitatko
itse ruokaa vai syötkö eineksiä?
Nyt viimeistään kannattaa innostua kokkailusta, koska lähes kaikki einekset
sisältävät vähintään sipulia ja usein myös muita FODMAP-pitoisia aineksia.
Kannattaa kokkailla isoja annoksia ja pakastaa niistä osa, jotta saa
pikaruokaa/evästä töihin omasta takaa.
Jos syö paljon ulkona, ennakointia
tarvitaan. Jos on menossa ulos syömään ja varannut oikein pöydänkin, voi
samalla antaa ravintolaan listan kaikesta, mikä ei sovi, jotta keittiö osaa
etukäteen varautua. Eikä kannata hävetä sitä, että lista on pitkä. Mukavampi
kuitenkin nauttia hyvästä ruoasta siten, että jälkikäteen ei ole luvassa
katastrofia. Jos taas menet ex tempore ravintolaan tai kahvilaan, kannattaa
suosia ainakin gluteenittomia ja laktoosittomia vaihtoehtoja ja pyytää annokset
ilman sipulia. Näillä pienillä jutuilla saattaa ehkä jo välttyä pahimmalta
tuskalta.
Ja
se kuitu. Kun esimerkiksi ruisleipä poistetaan ruokavaliosta,
kuidun määrä vähenee roimasti. Vatsa tarvitsee kuitenkin toimiakseen kuitua,
varsinkin, jos ärtyvä suoli on ummetuspainotteinen. Kannattaa harkita
kuitulisien käyttöä ruoassa (esim. jugurttiin, puuroon ja leipätaikinaan
sekoitettuna) tai sellaisen hankkimista apteekista. Erityisesti
ispaghulankuorta sisältävä kuituvalmiste (kauppanimellä Vi-Siblin) on todettu
toimivaksi ärtyvän suolen hoidossa.
Itseäni aluksi ahdisti niin monesta ruoka-aineesta luopuminen. Ruisleivän ystävänä koin, etten saa syödä mitään kunnollista leipää. Ensimmäinen kokeilemani kauraleipä ei ollut makuuni. Onneksi kokeilin muitakin merkkejä ja löysin muutaman suosikin, joita nyt vaihtelen. Vaikka kaikki ovat kauraleipää, koostumus on vähän erilainen, joten tuntuu siltä, että vaihtelua löytyy, enkä kyllästy syömiini leipiin. Lisäksi välillä voi ottaa Fazerin vatsaystävällistä ruisleipää. Sitä en suosittele alkuun ainoaksi leiväksi. Useiden vatsat eivät siedä sitäkään suuria määriä, vaikka onkin ihan tutkimuksella todettu, että se on huomattavasti paremmin siedettyä. Ja luopumisten sijaan kannattaakin keskittyä sallittuihin ruoka-aineisiin. Kyllä niitäkin riittää. Kannattaa ajatella, kuinka hyvää ne itselle tekevät. Kun syöt vatsallesi sopivaa ruokaa, teet hyvää itsellesi. ♥
Jos vatsa ei yhtään rauhoitu tiukan dieetin aikana, mieti ensin, onko sinulla stressiä tai univajetta. Jos ei, et ehkä valitettavasti kuulu siihen suurimpaan osaan, jotka ruokavaliosta hyötyy. Yleensä oireet alkavat helpottumaan jo muutamassa päivässä. Täysin oireettomaksi ei pelkällä ruokavaliolla kuitenkaan aina päästä. Ruokavaliohoidon vaikutus tulee vähän viiveellä. Ei siis kannata heti huolestua, jos ei tänään ole jo parempi olo, kun eilisestä lähtien olen näin syönyt. Tutkimusten mukaan paras teho on saatu, kun ruokavaliota on jatkettu viikon ajan.
Itseäni aluksi ahdisti niin monesta ruoka-aineesta luopuminen. Ruisleivän ystävänä koin, etten saa syödä mitään kunnollista leipää. Ensimmäinen kokeilemani kauraleipä ei ollut makuuni. Onneksi kokeilin muitakin merkkejä ja löysin muutaman suosikin, joita nyt vaihtelen. Vaikka kaikki ovat kauraleipää, koostumus on vähän erilainen, joten tuntuu siltä, että vaihtelua löytyy, enkä kyllästy syömiini leipiin. Lisäksi välillä voi ottaa Fazerin vatsaystävällistä ruisleipää. Sitä en suosittele alkuun ainoaksi leiväksi. Useiden vatsat eivät siedä sitäkään suuria määriä, vaikka onkin ihan tutkimuksella todettu, että se on huomattavasti paremmin siedettyä. Ja luopumisten sijaan kannattaakin keskittyä sallittuihin ruoka-aineisiin. Kyllä niitäkin riittää. Kannattaa ajatella, kuinka hyvää ne itselle tekevät. Kun syöt vatsallesi sopivaa ruokaa, teet hyvää itsellesi. ♥
Jos vatsa ei yhtään rauhoitu tiukan dieetin aikana, mieti ensin, onko sinulla stressiä tai univajetta. Jos ei, et ehkä valitettavasti kuulu siihen suurimpaan osaan, jotka ruokavaliosta hyötyy. Yleensä oireet alkavat helpottumaan jo muutamassa päivässä. Täysin oireettomaksi ei pelkällä ruokavaliolla kuitenkaan aina päästä. Ruokavaliohoidon vaikutus tulee vähän viiveellä. Ei siis kannata heti huolestua, jos ei tänään ole jo parempi olo, kun eilisestä lähtien olen näin syönyt. Tutkimusten mukaan paras teho on saatu, kun ruokavaliota on jatkettu viikon ajan.
Mitä sitten, kun alun tiukka dieetti on toteutettu? Vatsa on rauhoittunut ja on aika alkaa laajentaa ruokavaliota. Tämä vaihe voi olla monelle sekä henkisesti, että fyysisesti raskas, koska on ihanaa, kun oireet ovat poissa tai ainakin lievemmät. Kukapa nyt haluaisi palata takaisin huonoon olotilaan. Kehoitan kuitenkin täydestä sydämestäni aloittamaan kokeilut. Ruokavaliota ei kannata koskaan rajoittaa liikaa, eikä varsinkaan näin, että ruokavaliosta karsitaan pois paljon terveellisiä ruokia. Suolistomikrobisto kärsii, kun se ei saa ruokaa ja sen on todettu vaikuttavan moneen muuhun terveystekijään. Terveydelle on luultavasti parempi, jos saat palautettua vältettävistä ruoista edes jotain / edes pienissä määrin takaisin ruokavalioosi. Ja mitä rajoittuneempi ruokavalio on, sitä vaikeampi sitä on noudattaa. Varsinkin, kun saattaa olla kyse ainakin jossain määrin loppuelämän ruokavaliosta.
Kuinka laajentaminen sitten tehdään? Yksinkertaisesti ruoka-aine kerrallaan. Aloita siitä, mitä tiukan dieetin aikana teki eniten mieli. Kokeile pienellä määrällä pari-kolme päivää. Jos oireita ei tule, voit jatkaa joko suurentamalla annosta tai siirtyä seuraavaan ruoka-aineeseen. Jos oireita tulee, lopeta ruoan syöminen, pidä pari-kolme päivää taukoa, jotta vatsa rauhoittuu ja kokeile jotain toista ruoka-ainetta. Tyypillisesti oireiden ilmaantumiseen menee muutamasta tunnista vuorokauteen, joskus voi kestää parikin päivää. Jos tietää, mitä FODMAP-hiilihydraattia kyseisessä ruoka-aineessa on, ei luonnollisestikaan kannata testata seuraavaksi samasta ryhmästä olevaa vaan jostain toisesta. Ryhmien tunnistamiseen hyvä apu on Monashin yliopiston Low FODMAP Diet-sovellus älypuhelimiin, joka kertoo kaikista ruoka-aineista, mitä FODMAPeja ne sisältävät ja millaisessa määrässä on vielä alhainen FODMAP-pitoisuus. Valitettavasti se on saatavilla vain englanniksi.
Tässä myös lyhyesti listausta,
mitä ruoka-aineita kuuluu mihinkin ryhmään:
Olennaista on myös
nautittu määrä. Joitain ruokia pystyy syömään enemmän, toisia vähemmän, joitain
ei ollenkaan. Joitain pystyy syömään kerran viikossa, mutta ei peräkkäisinä
päivinä. Joitain pystyy syömään tänään, mutta ei kuukauden päästä, kun on
stressiä töistä. FODMAPien vaikutus on siis hyvin vaihtelevaa eri henkilöiden
välillä kuin myös samalla henkilöllä eri aikoina. Siksi tämä ei ole mikään ”ota
tästä ohjeet ja syö juuri niiden mukaan”-ruokavalio. Ruokavalion koostaminen
koetaankin usein vaikeaksi ja ravitsemusterapeutin konsultaatiota suositellaan
ennen dieetin aloittamista. Kun ruokavaliota lähtee toteuttamaan omin päin,
saattaa syötyjen ruokien lista kaventua liikaakin. Suosittelen siis lämpimästi
ottamaan yhteyttä FODMAP-ruokavalion tuntevaan ravitsemusterapeuttiin.
Ruokavalion muuttamisen
lisäksi kannattaa samalla tehdä muita elämäntapamuutoksia. Syö rauhassa,
mieluiten pieniä annoksia useita kertoja (4-6) päivässä, ota stressi
hallintaan, nuku riittävästi ja harrasta jotain mukavalta tuntuvaa
liikuntalajia. Näistä asioista vielä tulevaisuudessa tarkemmin omissa
postauksissaan.
-Jenni-
P.S. Facebookissa on
ryhmä nimeltä FODMAP Suomi, josta saa hyviä vinkkejä ja vertaistukea.
Lähteitä:
- Nanayakkara W, Skidmore
P, O’Brien L ym. Efficacy of
the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to
date. Clinical and Experimental Gastroenterology 2016:9, 131-142.
- Putkonen L. FODMAP-ruokavalion
tiivis oppikurssi. 13.7.2015 http://leenaputkonen.fi/fodmap-ruokavalion-tiivis-oppikurssi.
Ihanaa kun sinulta löytyi selkeä lista esimerkkejä siitä, mitä ruoka-aineita kuuluu mihinkin hiilihydraattiryhmään. Nyt voin helpommin aloittaa ruokavalion laajentamisen. Löysin myös blogistasi vinkin siihen, mitä liemikuutiota voisin alkaa käyttää. Kiitos asiallisesta ja informatiivisesta blogistasi!!
VastaaPoistaHyvä Jenni 😊😍 Hannamari
VastaaPoistaHyvä ohje. Sipulienkin kanssa kannattaa etsiä omat rajansa. Monet pystyvät syömään normaalisti mausteena käytettäviä määriä suht ongelmitta ainakin joskus.
VastaaPoista