Piparminttuöljykapselit voivat olla toimiva apu ärtyvän suolen hoidossa, ainakin pahimpina aikoina.
Piparmintusta saatava piparminttuöljy on usean aineen sekoitus, mutta eniten se sisältää mentolia. Perinteisesti piparminttua on käytetty ruoansulatus- ja ilmavaivojen hoitoon. Myös ärtyvän suolen oireyhtymän hoidossa sillä on saatu lupaavia tuloksia. Tutkimuksissa se on auttanut kaikkiin ärtyvän suolen oireisiin, mutta eniten vatsakipuun ja turvotukseen. Eräässä tutkimuksessa oireet olivat lievittyneet jo vuorokauden kuluessa, mutta vaikutus oli jopa tuplaantunut, kun piparminttua oli käytetty säännöllisesti neljän viikon ajan. Tällöin oireet olivat vähentyneet keskimäärin 40% verrattuna alkutilanteeseen. Toki kaikki eivät saa piparmintusta apua, mutta jopa 2/3 ärtyvästä suolesta kärsivistä saattaa siitä hyötyä.
Piparminttuöljyn mentoli vähentää vatsakipua rentouttamalla suolen seinämän sileää lihasta salpaamalla kalsiumkanavia. Eli sama suomeksi: mentoli estää suolen kouristuksia. Ikävänä vaikutuksena piparmintulla on se, että se alentaa ruokatorven alemman sulkijalihaksen painetta, jolloin vatsahappoja pääsee nousemaan ruokatorveen eli närästää. Siksi suositellaan, että piparminttu otettaisiin enterokapseliin pakattuna. Enterokapseli hajoaa vasta ohutsuolessa, jolloin piparminttu ei vapaudu mahalaukkuun ja aiheuta närästystä. Tällaisia valmisteita löytyy Suomen markkinoilta ymmärtääkseni tasan yksi (kauppanimi Peppermint Plus). Sitä saa ainakin apteekeista ja luontaistuotekaupoista. Kapseli otetaan kolme kertaa päivässä aterioiden välillä.
Piparminttuteekin saattaa olla kokeilemisen arvoista, jos ei ole närästysvaivaa. En onnistunut löytämään yhtään tieteellistä artikkelia, jossa olisi käytetty piparminttuteetä vatsaoireiden hoitoon, mutta piparminttuöljyä sekin sisältää ja kansanlääkinnässä sitä on käytetty paljon. Eräässä artikkelissa oli tutkittu, että piparminttutee sisältää vähemmän piparminttuöljyä kuin itse piparminttuyrtti, mutta joissain ravintolisissä sitä saattoi olla jopa vielä vähemmän.
Piparminttu on normaaliannoksilla hyvin siedetty. Suurin haittavaikutus on närästys sekä joskus allergiset reaktiot. Raskaana oleville, imettäville sekä alle 3-vuotiaille lapsille sitä ei kuitenkaan suositella ravintolisänä, mutta teen juonnista ei aikuisille ole haittaa.
Piparminttuöljykapseleita kannattaa siis kokeilla ärtyvän suolen hoitoon muun hoidon tukena tai esimerkiksi tilanteissa, joissa ruokavalion noudattaminen ei onnistu (esim. lomamatkat). Yksinään ne tuskin vaivaa kokonaan poistavat, mutta voivat helpottaa oloa. Paras teho saadaan noin 2-4 viikon säännöllisellä käytöllä, mutta pitkäaikaisesta käytöstä ei ole tutkimusnäyttöä, joten paria kuukautta pidempään ei kerralla kannata kapseleita käyttää. Tauon jälkeen voi toki ottaa tarvittaessa taas uuden kuurin. :)
-Jenni-
Lähteitä:
- Cash B. Novel peppermint oil formulation for dietary management of irritable bowel syndrome. Gastroenterology & hepatology 2015, vol 11, issue 9, s. 631-633.
- Kligler B, Chaudhary S. Peppermint oil. Am Fam Physician 2007;75:1027-30.
- Kowalski R, Baj T, Kowalska G ym. Estimation of potential availability of essential oil in some brands of herbal teas and herbal dietary supplements. PLos ONE june 25 2015, s. 1-16.
- Schoenfeld P. Advances in IBS 2016: A review of current and eerging data. Gastroenterology & hepatology 2016, vol 12, issue 8, supplement 3, s. 1-11.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti