FODMAP on lyhenne sanoista Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccharides
and Polyols. Suomeksi siis FODMAPit ovat hiilihydraatteja, jotka
eivät imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat
eli käyvät tuottaen kaasuja. FODMAP-ruokavalio on kehitetty Australiassa
Monashin yliopistossa, jossa edelleen mitataan eri elintarvikkeiden
FODMAP-pitoisuuksia. Tutkimus siis menee kokoajan eteenpäin ja ruokavaliosta
tulee jatkuvasti tarkempi.
FODMAPit aiheuttavat
pääasiallisesti kahdella tavalla ärtyvän suolen oireita. Ensinnäkin ne sitovat
itseensä vettä ohutsuolessa aiheuttaen vatsaoireita sekä kuljettavat
ylimääräistä nestettä myös paksusuoleen, jolloin syntyy ripulia. Toisekseen
paksusuolen mikrobisto hyödyntää FODMAPeja ravinnokseen fermentoimalla niitä.
Fermentoinnissa eli käymisprosessissa syntyy kaasuja, jotka venyttävät suolta
aiheuttaen kipua ja turvotusta. Ärtyvästä suolesta kärsivällä kivun aistimus on
herkistynyt, jolloin kipu voi tuntua voimakkaanakin. Pitkään ärtyvästä suolesta
kärsinyt on saattanut jo valmiiksi poistaa paljonkin ruoka-aineita
ruokavaliostaan, koska kokee niiden aiheuttavan kipuja. Huonoina aikoina
saattaakin tuntua siltä, että kaikki ruoka pahentaa oireita, oli sitten
lautasella kunnon ateria tai pelkkiä jääpaloja.
Useissa tutkimuksissa on
havaittu, että ärtyvästä suolesta kärsivien oireet ovat helpottuneet, kun on
rajoitettu FODMAP-hiilihydraattien saantia. Tutkimusten mukaan noin 70-75% saa
avun ruokavaliosta. Näyttäisi siltä, että parhaiten hyötyvät ne, joiden
pääoireina ovat turvotus, ilmavaivat, vatsakipu ja/tai ripuli. Tosin apua on
kyllä saatu, vaikka oireisto olisikin jotain ihan muuta. Ruokavaliota kannattaa
siis ehdottomasti kokeilla.
Miten
ruokavalio toimii?
Ruokavaliosta karsitaan FODMAP-hiilihydraatteja
ja sen on tarkoitus rauhoittaa suolistoa. Oheisesta listasta näet, mitä
ruoka-aineet sisältävät runsaasti FODMAPeja (vältettävät) ja mitkä vähän tai ei
lainkaan (suositeltavat). Mitä enemmän ruoassa on FODMAPeja, sen kovempia
oireet ovat. Aluksi siis karsitaan ruokavaliosta kaikki vältettävien
ruoka-aineiden listalla olevat aineet 4-6 viikoksi. Tämän tarkoitus on
rauhoittaa vatsa. Pitää kuitenkin huomioida, että monet välteltävät
ruoka-aineet ovat terveellisinä pidettyjä ja niitä suositellaan syötävän
paljonkin. Esimerkiksi ruisleipähän on Suomen kansallisruokaa ja samalla
suomalaisten paras kuidun lähde. Kun ruokavaliosta poistetaan terveellisiä
ruoka-aineita, tulisi ne luonnollisesti korvata muilla terveellisillä ruoka-aineilla.
Esimerkiksi vehnä, ruis ja ohra tulisi korvata kauralla, speltillä ja
kvinoalla.
Tiukan vaiheen jälkeen
vältettäviä ruoka-aineita aletaan testaamaan yksitellen. Testaamisen tarkoituksena
on selvittää, kestääkö vatsa joitain FODMAPeja sisältäviä ruokia ja kuinka
paljon. FODMAPien sieto on hyvin yksilöllistä ja useimmat pystyvätkin
palauttamaan ruokavalioon osan vältettävistä ruoista ainakin pienemmissä
määrin. Testaamisen toteutuksesta kirjoitan enemmän seuraavassa postauksessani.
Listojen pituus voi
aiheuttaa alkuun hämmennystä ja vastarintaa. Enkö saa oikeasti syödä enää
mitään? Muutos usein aiheuttaa ensin vastustuksen, mutta kannattaa ajatella
sitä, kuinka ihanaa olisi saada oireita vähenemään ja keskittyä siihen, mitä
kaikkea saakaan syödä.
FODMAPit ovat
prebiootteja eli suolistobakteerien ruokaa. Ja kun suolistobakteeristo saa
ruokaa se voi hyvin ja tukee terveyttä. FODMAPien rajoittaminen taas vähentää
suoliston hyviä bakteereja. Ei siis ole tarkoituksenmukaista elää loppuelämäänsä
tiukalla dieetillä. Ruokavalion pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta kovin
hyvin, eikä siis tiedetä, mikä merkitys ihmisen terveydelle on sillä, että
suoliston hyvät bakteerit vähenevät.
FODMAP-ruokavalio ei ole
mielestäni pelkkää listojen tuijottamista. Ruoasta, siitä omaa vatsaa
hellivästä pitää opetella nauttimaan. Ruokailuhetkiä ei pidä pitää minään
peikkona. Jos etukäteen miettii, että tästäkin varmasti tulen kipeäksi, niin
luultavasti juuri niin tapahtuu. Ärtyvä suoli reagoi helposti stressiin. Vatsan
rauhoittamisessa iso rooli onkin mielen rauhoittamisella. Eikä saa myöskään
verrata itseään kaveriin. Kun sekin pystyi syömään tätä, niin minunkin täytyy.
Jokainen on yksilö ja jokaisen vatsa kestää (jos kestää) omalla tavallaan
FODMAP-pitoisia ruokia. Lisäksi tarvitaan myös itseään miellyttävää liikuntaa.
Liikkuessa kaasut pääsevät helpommin liikkeelle.
Jos lähdet kokeilemaan
FODMAP-ruokavaliota. Toivotan sinulle onnea matkaan. Lähde matkaan avoimin
mielin. Ota parempi olo avosylin vastaan ja kokeile rohkeasti karsittuja
ruoka-aineita vatsan rauhoituttua. Löydä oma polkusi ja kulje sitä. Mutta
muista, että jos tänään ei jokin ruoka sovi, voi se vielä joku kerta sopiakin.
Rakasta itseäsi ja muista pitää itsestäsi hyvää huolta. ♥¨
-Jenni
Lähteitä:
Hillilä M, Laatikainen R.
Auttaako FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ärtyvän suolen oireyhtymään?
Duodecim 2015;131(12):1119-21.
Nanayakkara W, Skidmore
P, O’Brien L ym. Efficacy of
the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to
date. Clinical and Experimental Gastroenterology 2016:9, 131-142.
Putkonen L. FODMAP-ruokavalion
tiivis oppikurssi. 13.7.2015 http://leenaputkonen.fi/fodmap-ruokavalion-tiivis-oppikurssi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti