tiistai 11. heinäkuuta 2017

Sunwic


Sunwic on apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myytävä kuituvalmiste ärtyvän suolen sekä ummetuksen hoitoon. Se sisältää osittain hydrolysoitua guarpapukuitua (PHGG = partially hydrolysed guar gum). Ärtyneen suolen oireyhtymässä usein yhtenä hoitokeinona käytetään kuitulisää, koska sen avulla suolen toimintaa saadaan normalisoitua. Kuiduista ärtyneen suolen hoidossa olen kirjoittanut aikaisemmin täällä. Sunwicin kuitu on yksi hyvä vaihtoehto muiden kuitulisien joukossa.

Mitä PHGG on?
PHGG on osittain hydrolysoitua guarpapukuitua. Guarpapukuitu on veteen liukeneva kuitu, jota saadaan Cyamopsis tetragonoloba -kasvin (guarpapu) siemenistä. Sen pääasiallinen ainesosa on galaktomannaani. Elintarviketeollisuudessa sitä käytetään stabilisaattorina ja sakeuttajana. Guarpapukuitu on geeliytyvää ja erittäin viskoosia, jolloin sitä on haastavaa lisätä ruokaan sellaisissa määrissä, jolla olisi fysiologista vaikutusta. Tästä syystä siitä on kehitetty osittain hydrolysoitu eli pilkottu versio. PHGG valmistetaan guarpapukuidusta entsymaattisen pilkkomisen avulla. PHGG:n kemiallinen koostumus on sama kuin guarpapukuidussa, mutta sen molekyyliketjun pituus on alle kymmenesosa. PHGG on veteen liukeneva, mutta ei muodosta geeliä, jolloin sen käyttö on miellyttävää. Lisäksi PHGG on hajutonta ja mautonta. Se myös fermentoituu voimakkaasti suolistossa.

PHGG ja suolistomikrobisto
PHGG:n uskotaan olevan terveydelle hyödyllistä, koska se vaikuttaa positiivisesti suolistomikrobiston koostumukseen sekä lisää lyhytketjuisten rasvahappojen muodostumista paksusuolessa. Eräässä tutkimuksessa 10 vapaaehtoista naista söivät tutkimuksen alussa 2 viikkoa normaalia japanilaista ruokavaliota, sen jälkeen 2 viikon ajan heidän ruokavalioonsa lisättiin 6 g PHGG:tä ja lopuksi vielä 2 viikkoa normaalia ruokavaliota. Ulostenäytteet kerättiin jokaisen 2 viikon periodin lopuksi ja niistä analysoitiin muutamien erilaisten bakteerikantojen määriä. Erityisesti bifidobakteerien ja muutaman muunkin hyvän bakteerin määrä kasvoi tutkimusjakson aikana, mutta palautui, kun tutkimus lopetettiin. Tässä tutkimuksissa ei havaittu kuidun vaikutusta lyhytketjuisten rasvahappojen määrään. Tutkimus oli lyhytaikainen ja toteutettu vain muutamalla vapaaehtoisella, mutta sillä näytettiin, että suolistomikrobistoon voidaan kuidun lisäämisellä vaikuttaa. PHGG:tä voi siis kutsua prebiootiksi. Se toimii suolistobakteeriston ravintona ja lisää hyvien suolistomikrobien määrää.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että myös Lactobacillus spp:n määrä kasvoi kahden viikon PHGG:n käytön aikana. Tosin tässäkin tutkimuksessa kaksi viikkoa käytön lopettamisen jälkeen mikrobisto oli palautunut ennalleen.

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin seitsemän eri kaupallisesti markkinoilla olevan kuitulisän vaikutusta lyhytketjuisten rasvahappojen tuotantoon. Koe tehtiin solukoemallinnuksena. Tutkittavistsa kuiduista yksi oli PHGG ja yksi psyllium. PHGG tuotti kuiduista eniten lyhytketjuisia rasvahappoja 8, 12 ja 24 tunnin fermentoinnissa, kun taas psyllium tuotti niitä tutkituista kuiduista vähiten. Lyhytketjuiset rasvahapot ovat hyödyllisiä ihmisen terveydelle. Ne ovat energiaa suolen seinämän soluille. Lisäksi ne laskevat suoliston pH:ta, kontrolloivat haitallisia entsyymejä ja estävät joidenkin huonojen bakteerien toimintaa ja kasvua ja lisäävät hyödyllisten bakteerien määrää.

Muita tutkimustuloksia
PHGG:n käytöstä ärtyneen suolen hoitoon on saatu hyviä tuloksia. Eräässä tutkimuksessa PHGG oli paremmin siedetty ja auttoi paremmin ärtyvän suolen oireisiin kuin vehnälese. Tämä tutkimus oli toki tehty jo vuonna 2002, eikä tulos yllätä yhtään nykytiedon valossa. Onhan vehnälese paljon FODMAPeja sisältävä ruoka-aine.
Toisessa tutkimuksessa suolisto-oireiden todettiin vähentyvän 12 viikon hoitojakson aikana. Kolme kuukautta hoitojakson jälkeen oireet olivat vähän palautuneet, mutta olivat kuitenkin lievempiä kuin ennen hoitojakson jälkeen. Kokeeseen osallistuneet kokivat, että heidän hyvinvointinsa oli edelleen suurinpiirtein samalla tasolla kuin hoitojakson loputtua.
2016 tehdyssä tutkimuksessa PHGG vähensi ärtyneen suolen oireita, etenkin turvotusta ja ilmavaivoja verrattuna lumeeseen. Sen käyttöön ei yhdistetty mitään merkittäviä sivuvaikutuksia. Vaikutus jatkui ainakin 4 viikkoa 12 viikon tutkimusjakson jälkeen. Vaikutusta ei tosin havaittu vatsakipuun, ulostusväliin eikä elämän laatuun. Toisissa tutkimuksissa tosin ärtyneen suolen potilailla elämänlaatu on parantunut PHGG:n käytön myötä.

PHGG:n päivittäinen (5g) käyttö 4 viikon ajan johti keskimäärin 12 tuntia nopeampaan ruokamassan kulkuun suolistossa. Mitä hitaampi suolen toiminta alunperin oli, sitä enemmän PHGG nopeutti massan kulkua. Tämä on hyväksi ummetuspotilailla, joilla massa voi olla suolistossa useita päiviä. Samaisessa tutkimuksessa ei havaittu PHGG:n lisäävän turvotusta eikä ilmavaivoja, vaikka yleensä kuitulisät näitä aiheuttavat. Nämä oireet jopa vähenivät luultavasti siksi, että kuidulla oli vaikutusta suolistomikrobistoon.

Muutamissa tutkimuksissa on havaittu lasten toipuvan nopeammin ripulista, kun perinteisen hoidon lisäksi on annettu PHGG:tä.

Tutkimustulosten perusteella voidaan siis ajatella, että Sunwic on toimiva tuote ärtyneen suolen, ummetuksen, sekä ripulin hoidossa tai hoidon tukena.

Vertailua psylliumiin
Psyllium on eniten tutkittu kuitu ärtyneen suolen hoidossa ja sitä yleensä suositellaankin ensimmäisenä. Tutkimustulokset ovat hyviä, mutta valitettavasti siitäkään eivät hyödy kaikki, eikä hyötyä välttämättä saada pitkäaikaiskäytössä. Onko sitten PHGG parempi vaihtoehto kuin psyllium? PHGG:n vaikutuksista suolistomikrobistoon on tehty enemmän tutkimuksia kuin psylliumilla. PHGG:n on todettu lisäävän mm. bifidobakteerien määrää suolistossa. Onnistuin löytämään yhden suurinpiirtein vastaavan tutkimuksen psylliumilla tehtynä. Siinä todetaan, että suolistomikrobiston bifidobakteerit eivät pysty täysin hyödyntämään psylliumia ravinnokseen, jos se ei ole osittain hydrolysoitua. Eniten psylliumilla oli vaikutusta bifidobakteerien määrään silloin, kun bifidobakteereja oli suolistossa alunperin vähemmän kuin normaalisti. Toki tällainen tilanne on usein ärtyvästä suolesta kärsivillä. Hyvien suolistobakteerien ravinnoksi PHGG näyttäisi nykytiedon valossa sopivan paremmin kuin psyllium. Toki pitkäaikaistutkimukset asiasta puuttuvat.

PHGG:llä on toki tehty useitakin tutkimuksia erilaisten suolisto-oireiden hoidossa, mutta toistaiseksi näyttö ei mielestäni ole yhtä vakuuttavaa kuin psylliumilla. PHGG:llä on kuitenkin joitain etuja psylliumin käyttöön verrattuna. PHGG ei geeliydy, ei tuoksu, eikä maistu millekään, joten se on helppo sekoittaa mihin tahansa juomaan tai vaikka jugurtin sekaan. Psyllium taas ei ehkä ole käytössä kaikkein miellyttävin geeliytymisensä vuoksi. PHGG:n on myös todettu lisäävän lyhytketjuisten rasvahappojen muodostumista suolistomikrobiston kautta enemmän kuin psylliumilla.

Pohdintaa
PHGG:n on todettu lisäävän bifidobakteerien ja lactobacilluksien määrää suolistossa. Etenkin bifidobakteerin määrän on todettu olevan alhaisempi ärtyvää suolta sairastavilla, joten on erittäin hyvä, jos niiden määrää saadaan kasvatettua. En onnistunut löytämään yhtään kovin pitkäaikaista tutkimusta PHGG:n käytöstä, joten on vaikea arvioida sitä, kuinka pitkään hyvien bakteerien määrä suolistossa kasvaa tai pysyy suurempana kuin lähtötasolla. On kuitenkin todettu, että suolistomikrobistoa on vaikea muuttaa pysyvästi. Vaikka suurella ruokavaliomuutoksella se saataisiinkin muuttumaan parempaan suuntaan, käy useimmiten niin, että mikrobisto palautuu hiljalleen ennalleen. Ei siis ole tietoa, onko PHGG:tä järkevää käyttää jatkuvasti vai kuureina.
Sunwic ei siis ehkä ole ihmelääke ärtyneen suolen hoidossa, mutta yksi erittäin varteenotettava vaihtoehto. Käyttömukavuus ainakin on mielestäni parempi kuin psylliumilla, jolloin kuitua tulee myös oikeasti käytettyä. Voin hyvillä mielin suositella Sunwicin käyttöä kuitulisäksi ärtyneen suolen potilaille. :)

-Jenni-


Muutamia lähteitä:
  • Elli M, Cattivelli D, Soldi S ym. Evaluation of prebiotic potential of refined psyllium (Plantago ovata) fiber in healthy women. J Clin Gastroenterol 2008; 42(3), 174-176.
  • Niv E, Halak A, Tiommny E ym. Randomized clinical study: Partially hydrolyzed guar gum (PHGG) versus placeb in the treatment of patients with irritable bowel syndrome. Nutrition & Metabolism 2016; 13(10)
  • Ohashi Y, Sumitani K, Tokunaga M ym. Comsumptuon of partially hydrolysed guar gum stimulates Bifidobacteria and butyrate-producing bacteria in the human large intestine. Beneficial Microbes 2015; 6(4), 451-455.
  • Parisi G, Bottona E, Carrara M ym. Treatment effects of partially hydrolyzed guar gum on symptoms and quality of life of patients with irritable bowel syndrome. A multicenter randomized open trial. Digestive Diseases and Sciences 2005; 50 (6), 1107-1112.
  • Polymeros D, Beintaris I, Gaglia A ym. Partially hydrolyzed guar gum accelerates colonic transit time and improves symptoms in adults with chronic constipation. Dig Dis Sci 2014; 59, 2207-2214.
  • Pylkas A, Junela L ja Slavin J. Comparison of different fibers for In Vitro production of short chain fatty acids by intestinal microflora. J Med Food 2005; 8(1), 113-116.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti