Sunwic on
apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa myytävä kuituvalmiste ärtyvän
suolen sekä ummetuksen hoitoon. Se sisältää osittain
hydrolysoitua guarpapukuitua (PHGG = partially hydrolysed guar gum).
Ärtyneen suolen oireyhtymässä usein yhtenä hoitokeinona käytetään
kuitulisää, koska sen avulla suolen toimintaa saadaan
normalisoitua. Kuiduista ärtyneen suolen hoidossa olen kirjoittanut
aikaisemmin täällä. Sunwicin kuitu on yksi hyvä vaihtoehto muiden
kuitulisien joukossa.
Mitä PHGG on?
PHGG on osittain
hydrolysoitua guarpapukuitua. Guarpapukuitu on veteen liukeneva
kuitu, jota saadaan Cyamopsis tetragonoloba -kasvin (guarpapu)
siemenistä. Sen pääasiallinen ainesosa on galaktomannaani.
Elintarviketeollisuudessa sitä käytetään stabilisaattorina ja
sakeuttajana. Guarpapukuitu on geeliytyvää ja erittäin viskoosia,
jolloin sitä on haastavaa lisätä ruokaan sellaisissa määrissä,
jolla olisi fysiologista vaikutusta. Tästä syystä siitä on
kehitetty osittain hydrolysoitu eli pilkottu versio. PHGG
valmistetaan guarpapukuidusta entsymaattisen pilkkomisen avulla.
PHGG:n kemiallinen koostumus on sama kuin guarpapukuidussa, mutta sen
molekyyliketjun pituus on alle kymmenesosa. PHGG on veteen liukeneva,
mutta ei muodosta geeliä, jolloin sen käyttö on miellyttävää.
Lisäksi PHGG on hajutonta ja mautonta. Se myös fermentoituu
voimakkaasti suolistossa.
PHGG ja
suolistomikrobisto
PHGG:n uskotaan
olevan terveydelle hyödyllistä, koska se vaikuttaa positiivisesti
suolistomikrobiston koostumukseen sekä lisää lyhytketjuisten
rasvahappojen muodostumista paksusuolessa. Eräässä tutkimuksessa
10 vapaaehtoista naista söivät tutkimuksen alussa 2 viikkoa
normaalia japanilaista ruokavaliota, sen jälkeen 2 viikon ajan
heidän ruokavalioonsa lisättiin 6 g PHGG:tä ja lopuksi vielä 2
viikkoa normaalia ruokavaliota. Ulostenäytteet kerättiin jokaisen 2
viikon periodin lopuksi ja niistä analysoitiin muutamien erilaisten
bakteerikantojen määriä. Erityisesti bifidobakteerien ja muutaman
muunkin hyvän bakteerin määrä kasvoi tutkimusjakson aikana, mutta
palautui, kun tutkimus lopetettiin. Tässä tutkimuksissa ei havaittu
kuidun vaikutusta lyhytketjuisten rasvahappojen määrään. Tutkimus
oli lyhytaikainen ja toteutettu vain muutamalla vapaaehtoisella,
mutta sillä näytettiin, että suolistomikrobistoon voidaan kuidun
lisäämisellä vaikuttaa. PHGG:tä voi siis kutsua prebiootiksi. Se
toimii suolistobakteeriston ravintona ja lisää hyvien
suolistomikrobien määrää.
Toisessa
tutkimuksessa havaittiin, että myös Lactobacillus spp:n määrä
kasvoi kahden viikon PHGG:n käytön aikana. Tosin tässäkin
tutkimuksessa kaksi viikkoa käytön lopettamisen jälkeen mikrobisto
oli palautunut ennalleen.
Eräässä
tutkimuksessa tutkittiin seitsemän eri kaupallisesti markkinoilla
olevan kuitulisän vaikutusta lyhytketjuisten rasvahappojen
tuotantoon. Koe tehtiin solukoemallinnuksena. Tutkittavistsa
kuiduista yksi oli PHGG ja yksi psyllium. PHGG tuotti kuiduista
eniten lyhytketjuisia rasvahappoja 8, 12 ja 24 tunnin
fermentoinnissa, kun taas psyllium tuotti niitä tutkituista
kuiduista vähiten. Lyhytketjuiset rasvahapot ovat hyödyllisiä
ihmisen terveydelle. Ne ovat energiaa suolen seinämän soluille.
Lisäksi ne laskevat suoliston pH:ta, kontrolloivat haitallisia
entsyymejä ja estävät joidenkin huonojen bakteerien toimintaa ja
kasvua ja lisäävät hyödyllisten bakteerien määrää.
Muita
tutkimustuloksia
PHGG:n
käytöstä ärtyneen suolen hoitoon on saatu hyviä tuloksia.
Eräässä tutkimuksessa PHGG oli paremmin siedetty ja auttoi
paremmin ärtyvän suolen oireisiin kuin vehnälese. Tämä tutkimus
oli toki tehty jo vuonna 2002, eikä tulos yllätä yhtään
nykytiedon valossa. Onhan vehnälese paljon FODMAPeja sisältävä
ruoka-aine.
Toisessa
tutkimuksessa suolisto-oireiden todettiin vähentyvän 12 viikon
hoitojakson aikana. Kolme kuukautta hoitojakson jälkeen oireet
olivat vähän palautuneet, mutta olivat kuitenkin lievempiä kuin
ennen hoitojakson jälkeen. Kokeeseen osallistuneet kokivat, että
heidän hyvinvointinsa oli edelleen suurinpiirtein samalla tasolla
kuin hoitojakson loputtua.
2016
tehdyssä tutkimuksessa PHGG vähensi ärtyneen suolen oireita,
etenkin turvotusta ja ilmavaivoja verrattuna lumeeseen. Sen käyttöön
ei yhdistetty mitään merkittäviä sivuvaikutuksia. Vaikutus jatkui
ainakin 4 viikkoa 12 viikon tutkimusjakson jälkeen. Vaikutusta ei
tosin havaittu vatsakipuun, ulostusväliin eikä elämän laatuun.
Toisissa tutkimuksissa tosin ärtyneen suolen potilailla elämänlaatu
on parantunut PHGG:n käytön myötä.
PHGG:n
päivittäinen (5g) käyttö 4 viikon ajan johti keskimäärin 12
tuntia nopeampaan ruokamassan kulkuun suolistossa. Mitä hitaampi
suolen toiminta alunperin oli, sitä enemmän PHGG nopeutti massan
kulkua. Tämä on hyväksi ummetuspotilailla, joilla massa voi olla
suolistossa useita päiviä. Samaisessa tutkimuksessa ei havaittu
PHGG:n lisäävän turvotusta eikä ilmavaivoja, vaikka yleensä
kuitulisät näitä aiheuttavat. Nämä oireet jopa vähenivät
luultavasti siksi, että kuidulla oli vaikutusta
suolistomikrobistoon.
Muutamissa
tutkimuksissa on havaittu lasten toipuvan nopeammin ripulista, kun
perinteisen hoidon lisäksi on annettu PHGG:tä.
Tutkimustulosten
perusteella voidaan siis ajatella, että Sunwic on toimiva tuote
ärtyneen suolen, ummetuksen, sekä ripulin hoidossa tai hoidon
tukena.
Vertailua
psylliumiin
Psyllium on eniten
tutkittu kuitu ärtyneen suolen hoidossa ja sitä yleensä
suositellaankin ensimmäisenä. Tutkimustulokset ovat hyviä, mutta
valitettavasti siitäkään eivät hyödy kaikki, eikä hyötyä
välttämättä saada pitkäaikaiskäytössä. Onko sitten PHGG
parempi vaihtoehto kuin psyllium? PHGG:n vaikutuksista
suolistomikrobistoon on tehty enemmän tutkimuksia kuin psylliumilla.
PHGG:n on todettu lisäävän mm. bifidobakteerien määrää
suolistossa. Onnistuin löytämään yhden suurinpiirtein vastaavan
tutkimuksen psylliumilla tehtynä. Siinä todetaan, että
suolistomikrobiston bifidobakteerit eivät pysty täysin hyödyntämään
psylliumia ravinnokseen, jos se ei ole osittain hydrolysoitua. Eniten
psylliumilla oli vaikutusta bifidobakteerien määrään silloin, kun
bifidobakteereja oli suolistossa alunperin vähemmän kuin
normaalisti. Toki tällainen tilanne on usein ärtyvästä suolesta
kärsivillä. Hyvien suolistobakteerien ravinnoksi PHGG näyttäisi
nykytiedon valossa sopivan paremmin kuin psyllium. Toki
pitkäaikaistutkimukset asiasta puuttuvat.
PHGG:llä on toki
tehty useitakin tutkimuksia erilaisten suolisto-oireiden hoidossa,
mutta toistaiseksi näyttö ei mielestäni ole yhtä vakuuttavaa kuin
psylliumilla. PHGG:llä on kuitenkin joitain etuja psylliumin
käyttöön verrattuna. PHGG ei geeliydy, ei tuoksu, eikä maistu
millekään, joten se on helppo sekoittaa mihin tahansa juomaan tai
vaikka jugurtin sekaan. Psyllium taas ei ehkä ole käytössä
kaikkein miellyttävin geeliytymisensä vuoksi. PHGG:n on myös
todettu lisäävän lyhytketjuisten rasvahappojen muodostumista
suolistomikrobiston kautta enemmän kuin psylliumilla.
Pohdintaa
PHGG:n on todettu
lisäävän bifidobakteerien ja lactobacilluksien määrää
suolistossa. Etenkin bifidobakteerin määrän on todettu olevan
alhaisempi ärtyvää suolta sairastavilla, joten on erittäin hyvä,
jos niiden määrää saadaan kasvatettua. En onnistunut löytämään
yhtään kovin pitkäaikaista tutkimusta PHGG:n käytöstä, joten on
vaikea arvioida sitä, kuinka pitkään hyvien bakteerien määrä
suolistossa kasvaa tai pysyy suurempana kuin lähtötasolla. On
kuitenkin todettu, että suolistomikrobistoa on vaikea muuttaa
pysyvästi. Vaikka suurella ruokavaliomuutoksella se saataisiinkin
muuttumaan parempaan suuntaan, käy useimmiten niin, että mikrobisto
palautuu hiljalleen ennalleen. Ei siis ole tietoa, onko PHGG:tä
järkevää käyttää jatkuvasti vai kuureina.
Sunwic ei siis ehkä
ole ihmelääke ärtyneen suolen hoidossa, mutta yksi erittäin
varteenotettava vaihtoehto. Käyttömukavuus ainakin on mielestäni
parempi kuin psylliumilla, jolloin kuitua tulee myös oikeasti
käytettyä. Voin hyvillä mielin suositella Sunwicin käyttöä
kuitulisäksi ärtyneen suolen potilaille. :)
-Jenni-
Muutamia
lähteitä:
- Elli M, Cattivelli D, Soldi S ym. Evaluation of prebiotic potential of refined psyllium (Plantago ovata) fiber in healthy women. J Clin Gastroenterol 2008; 42(3), 174-176.
- Niv E, Halak A, Tiommny E ym. Randomized clinical study: Partially hydrolyzed guar gum (PHGG) versus placeb in the treatment of patients with irritable bowel syndrome. Nutrition & Metabolism 2016; 13(10)
- Ohashi Y, Sumitani K, Tokunaga M ym. Comsumptuon of partially hydrolysed guar gum stimulates Bifidobacteria and butyrate-producing bacteria in the human large intestine. Beneficial Microbes 2015; 6(4), 451-455.
- Parisi G, Bottona E, Carrara M ym. Treatment effects of partially hydrolyzed guar gum on symptoms and quality of life of patients with irritable bowel syndrome. A multicenter randomized open trial. Digestive Diseases and Sciences 2005; 50 (6), 1107-1112.
- Polymeros D, Beintaris I, Gaglia A ym. Partially hydrolyzed guar gum accelerates colonic transit time and improves symptoms in adults with chronic constipation. Dig Dis Sci 2014; 59, 2207-2214.
- Pylkas A, Junela L ja Slavin J. Comparison of different fibers for In Vitro production of short chain fatty acids by intestinal microflora. J Med Food 2005; 8(1), 113-116.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti