1. Johdanto
Vaikka kuolleisuus
verenkiertoelintensairausiin on jatkuvasti laskenut (SVT 2015a), on se edelleen
yleisin kuolinsyy Suomessa (SVT 2015b). Sydän- ja verisuonitaudit käsittävät
monia erilaisia sydämeen ja verisuonistoon kohdistuvia sairaustiloja.
Yleisimpiä ovat sepelvaltimotauti (sydämeen tulevan hapen saanti vaarantuu,
koska sydämen sepelvaltimot ahtautuvat), sydämen vajaatoiminta,
aivoverenkierron häiriö (aivoihin kulkeutuvat verisuonet ahtautuvat) sekä
ateroskleroosi (valtimoiden rasvoittuminen). Sydän- ja verisuonisairauksien
tunnetuin vakava komplikaatio on infarkti, joka voi tulla joko sydämeen tai
aivoihin, jolloin veritulppa estää hapen pääsyn kohdekudokseen. (Voutilainen
ym. 2015, 183) WHO:n mukaan suurin osa sepelvaltitaudeista voitaisiin ennaltaehkäistä
terveellisemmillä elämäntavoilla. Tupakoimattomuus, ruokavalio, liikunta ja
painon pitäminen normaalina ehkäisisivät tehokkaasti sepelvaltimotaudin
puhkeamista. (Voutilainen ym. 2015, 184)
Kalan sisältämien
rasvahappojen eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) on
uskottu vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Uskomuksen
taustalla on jo 1970-luvulla tehty havainto, että Gröönlannin inuiiteilla
esiintyi vähemmän sepelvaltimotautia kuin tanskalaisella väestöllä. Tämän oletettiin
johtuvan siitä, että inuiitit söivät paljon kalaa. (Bang ym. 1976) Myös
kalaöljylisällä on uskottu olevan sydäntä suojaava vaikutus. Vielä 2000-luvun
alussa Amerikan sydänjärjestö suosittelikin kaikille sydänsairaille
kalaöljylisää 1 g päivässä, koska silloisten tutkimusten valossa näytti siltä,
että kuolemaan johtavat sydäntapahtumat vähenivät niillä henkilöillä, jotka
käyttivät kalaöljylisää. (Siscovick ym. 2017, 868) Tämän jälkeen on kuitenkin
tehty useita tutkimuksia kalaöljylisän käytöstä sydänsairailla henkilöillä ja
tulokset sydäntapahtumilta suojaavasta vaikutuksesta ovat hyvin ristiriitaisia.
Siksi Amerikan sydänjärjestö on todennut, että nykyisen näytön perusteella
kalaöljylisää ei ole järkevää suositella koko väestölle, eikä edes henkilöille,
joilla on korkea sydän- ja verisuonisairauksien riski. Kalaöljylisästä
saattavat hyötyä vain sepelvaltimotautipotilaat sekä potilaat, joilla on ollut
sydäninfarkti. (Siscovick ym. 2017)
Kalan hyödyt
sydänterveydelle ovat kuitenkin edelleen kiistattomat. Suomen virallisissa
ravitsemussuosituksissa kehotetaan syömään kalaa 2-3 kertaa viikossa kalalajeja
vaihdellen. (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014, 22) Myös Suomen Sydänliitto
suosittelee kalaruokien syöntiä vähintään 2 kertaa viikossa rasvaisia
kalalajeja suosien, koska ne sisältävät eniten EPA:a ja DHA:a. (Suomen Sydänliitto
ry 2016) Rasvaisiksi kalat lasketaan, jos ne sisältävät yli 5 % rasvaa.
Tällaisia kalalajeja ovat lohi, kirjolohi, nieriä, taimen, silakka, särki ja
ankerias. (Voutilainen ym. 2015, 43) Dyslipidemioiden Käypä hoito-suosituksessa
suositellaan rasvaisen kalan käyttöä 2-3 kertaa viikossa, koska kalan
sisältämät rasvahapot pienentävät seerumin trigyseridipitoisuutta. Myös kalan
proteiinit näyttävät vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Toisaalta
kalaöljylisistä ei ole löydetty riittävästi näyttöä, jotta niitä voitaisiin
suositella ehkäisemään sydäntapahtumia. (Dyslipidemiat, Käypä hoito-suositus
2013) Tämän esseen tarkoituksena on perehtyä kalan ja kalaöljylisän vaikutukseen
sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.
2. Kalan sisältämät ravintoaineet ja niiden vaikutus verisuonielimistössä
Kala sisältää
hyvälaatuista proteiinia, monityydyttymättömiä rasvahappoja sekä D-vitamiinia.
(Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014, 22) Kalan tärkeimmät rasvahapot ovat
eikosapentaeenihappo (EPA) sekä dokosaheksaeenihappo (DHA), jotka ovat omega-3
rasvahappoja. (Voutilainen ym. 2015, 42) Näitä rasvahappoja ei lasketa
välttämättömiksi rasvahapoiksi, koska niitä voi muodostua alfalinoleenihaposta (ALA). Tämän reaktion on kuitenkin todettu olevan hidas
ja suhteellisen tehoton. Ei siis ole tarkkaa tietoa, saadaanko EPA:a ja DHA:a
riittävästi ALA:sta muodostumalla, jotta saavutettaisiin sydäntä suojaava
vaikutus. (Williams & Burdge 2006)
EPA:a ja DHA:a tarvitaan
mm. solukalvojen rakenteisiin pitämään solukalvot erityisesti verisuonten
pinnoilla joustavina. Tällöin verenpaine laskee. (Voutilainen ym. 2015, 113)
Lisäksi rasvahapot vaikuttavat solukalvoilla olevien ionikanavien (kuten
natrium- ja kalsiumkanavat) toimintaan ja niiden kautta ehkäisevät
rytmihäiriöiden ilmentymistä. (Endo & Arita 2016, 23) Kalarasvoilla on myös
anti-inflammatorinen vaikutus. Ne vähentävät verenkierrossa olevien
tulehdusvälittäjäaineiden määrää. Tulehdusvälittäjäaineilla on oletettu olevan
osuutensa sydänsairauksien kehittymisessä. (Endo & Arita 2016, 24) Lisäksi EPA
vähentää veren hyytymistä, jolloin sillä on verisuonitukoksilta suojaava
vaikutus. (Voutilainen ym. 2015, 114)
3. Kala hyväksi sydänterveydelle
Kalan
käytön hyödyt sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ovat yleisesti
hyväksyttyjä. Zhengin ja kumppaneiden (2011) tekemässä seitsemäntoista
tutkimusta käsittäneessä meta-analyysissä havaittiin, että jo yhdellä
kala-annoksella viikossa saavutettiin huomattavia hyötyjä verrattuna siihen,
että kalaa syötiin yksi-kolme annosta kuukaudessa. (727) 2-4 kala-annosta
viikossa vähensi vielä entisestään riskiä sairastua sepelvaltimotautiin.
Jokainen 15 g kalaa lisää päivässä vähensi 6 % riskiä sairastua vakavaan
sepelvaltimotautiin. Toisaalta suuri kalan käyttö (5 annosta viikossa) ei enää
vähentänyt riskiä lisää. Suurin riskin pieneneminen saatiin siis 2-4 annoksella
viikossa. (729) Suurten kalamäärien käyttö lisää myös ympäristömyrkkyjen, erityisesti
elohopean saantia ravinnosta, jolloin se saattaa vähentää kalan sydämelle
terveellistä vaikutusta. (732)
Toisessa
meta-analyysissä tutkittiin kalan käytön yhteyttä akuutteihin
sepelvaltimotautitapahtumiin ja havaittiin, että riski pieneni mitä enemmän
kalaa syötiin. Tässä tutkimuksessa ei siis havaittu vasteen pienenemistä
suurilla kalan käyttömäärillä. Jokainen 100 g lisää kalaa viikossa vähensi
sairastumisen riskiä 5 %. (Yinko ym. 2014) Kalasta saatuna EPA:n ja DHA:n
riittävä annos, jolla saadaan sydänkuolemilta suojaavaa vaikutusta on noin
250-500 mg/päivä. (Mozarrafian & Rimm 2006, 1895) Tämä saadaan jo yhdestä
annoksesta rasvaista kalaa (n. 100g) viikossa. (Fineli)
4. Kala ja ympäristömyrkyt
Kalojen
sisältämistä ympäristömyrkyistä keskustellaan usein. On kuitenkin todettu, että
kala käytön hyödyt ovat suuremmat kuin sen aiheuttamat haitat. Mozaffarianin ja
Rimmin katsausartikkelissa (2006) todettiin, että kalan sisältämä elohopea
saattaa vähentää kalasta saatavaa hyötyä, mutta ei kumoa sitä kokonaan. Sydän-
ja verisuonisairauksien riski saattaisi siis pienentyä vielä enemmän, jos
kalassa ei olisi ympäristömyrkkyjä. Myös kalastajilla tehdyissä tutkimuksissa
on havaittu, että korkea ympäristömyrkkyjen saanti ei lisää
valtimonkovettumataudin vaaraa. (Voutilainen ym. 2015, 42).
5. Kalaöljylisän yhteys sydänterveyteen on kiistanalainen
Ennen 2000-lukua
tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että kalan kulutuksella sekä
kalaöljylisällä oli sydäntä suojaava vaikutus. (Bowen ym. 2016, 2) Uusimmissa
tutkimuksissa on kuitenkin saatu hyvin ristiriitaisia tuloksia. Ei voida sanoa,
suojaako kalaöljyvalmiste tervettä henkilöä sydän- ja verisuonisairauksilta,
koska luotettavia tutkimuksia terveillä henkilöillä ei ole tehty. (Siscovick
ym. 2017) Tutkimuksia on tehty lähinnä sellaisilla henkilöillä, joilla on ollut
aikaisemmin jokin sydäntapahtuma tai he sairastavat jo jotain sydänsairautta
tai ovat suuressa riskissä sairastua.
1990-luvulla tehdyssä
GISSI-Prevenzione-tutkimuksessa tutkittiin kalaöljylisän vaikutusta sydäninfarktin
sairastaneisiin potilaisiin. Kalaöljylisää saaneessa ryhmässä kokonaiskuolleisuus
oli 20 %, sydänkuolleisuus 30 % ja äkkikuolemat 45 % vähäisempiä kuin
kontrolliryhmässä. (Gruppo Italiano 1999)
2000-luvulla tehdyistä
tutkimuksista suurimmat olivat JELIS-tutkimus sekä GISSI-HF-tutkimus.
JELIS-tutkimuksessa tutkittavilla oli kolesterolia alentava statiinilääkitys.
Toisella ryhmällä tähän lisättiin EPA-valmiste, kun pelkkä statiinilääkitysryhmä
toimi kontrollina. EPA:a saaneiden ryhmässä sydäntapahtumia oli 19 % vähemmän
kuin pelkkää statiinia saaneiden ryhmässä. Ryhmien välillä ei ollut eroa
kuolleisuudessa. Tarkemmissa analyyseissä havaittiin, että suurin
sydäntapahtumien vähennys tapahtui niillä tutkittavilla, joilla oli
sepelvaltimotautia ja jotka saivat tutkimuksessa sekä statiinia että EPA:a.
(Yokoyama ym. 2007)
GISSI-HF-tutkimuksessa
tutkittiin EPA:n ja DHA:n käyttöä sydämen vajaatoimintapotilailla verrattuna
lumeeseen. Kalaöljylisää saaneiden ryhmässä oli 9 % vähemmän kuolleisuutta ja 8
% vähemmän sairaalakäyntejä sydäntapahtumien vuoksi kuin lumeryhmässä. (Tavazzi
ym. 2008)
2010-luvulla tehdyissä
tutkimuksissa ei ole saatu niin hyviä tuloksia kuin aikaisemmin.
ORIGIN-tutkimuksessa tutkittavilla oli suuri riski saada jokin sydäntapahtuma.
Heidät satunnaistettiin saamaan joko kalaöljylisää tai lumetta. Ryhmien välillä
ei havaittu eroa sydänkuolemissa eikä sydäntapahtumissa. (ORIGIN trial
investigators 2012) Kwak kumppaneineen (2012) teki meta-analyysin 14
kalaöljytutkimuksesta. Tutkittavilla oli jokin sydän- ja verisuonisairaus. He
saivat joko kalaöljylisää tai lumetta. Meta-analyysin tulos oli poikkeava aikaisempiin
tutkimuksiin nähden: sydäntapahtumien määrä, sydänkuolleisuus eikä
kokonaiskuolleisuus vähentyneet kalaöljyryhmässä verrattuna lumeeseen. Tämä
meta-analyysi murensi aikaisempien tutkimustulosten perusteella tehdyn
suosituksen kalaöljylisän hyödyllisyydestä.
6. Pohdinta
Kalarasvat
EPA ja DHA ovat hyödyllisiä sydänterveydelle, mutta ne kannattaa saada kalasta.
Kalaöljylisillä ei ole todettu olevan samanlaisia vaikutuksia kuin kalan
syömisellä. Tähän saattaa olla monta selitystä. Kalan hyödyt voivat johtua
muista kalan sisältämistä ravintoaineista kuin pelkästään EPA:sta ja DHA:sta,
kuten laadukkaasta proteiinista, D-vitamiinista tai kivennäisaineista tai
näiden yhdistelmistä. Lisäksi kalan syöminen saattaa syrjäyttää ruokavaliosta
muita huonompia ruokavalintoja kuten punaista ja prosessoitua lihaa. Kalan syömisen
on myös todettu olevan yhteydessä muutenkin terveellisempään ruokavalioon.
Runsaasti kalaa käyttävät syövät yleensä myös runsaasti kasviksia ja vähäisesti
punaista lihaa, maitoa, sokeria tai makeisia. (Turunen ym. 2009) Lisäksi tyydyttyneen rasvan osittainenkin vaihtaminen
monityydyttymättömiin rasvahappoihin pienentää sepelvaltimotaudin riskiä.
(Micha & Mozaffarina 2010)
Sydän-
ja verisuonisairauksien ehkäisy ja hoito ovat vuosien varrella parantuneet.
Vaikka vanhemmissa tutkimuksissa kalaöljylisä näytti suojaavaan
sydäntapahtumilta, uudemmissa tutkimuksissa tätä ei ole voitu enää osoittaa.
Kalaöljylisien suhteellinen vaikutus on siis heikentynyt, eikä se enää
nykyaikaisen hoidon lisäksi tuo mitään merkittävää etua. Jälkikäteen on myös
arvioitu, ettei vanhempien tutkimusten laatu ole ehkä ollut riittävä.
Esimerkiksi monessa tutkimuksessa on ollut kontrollina oliiviöljy, jonka on
myös todettu olevan edullista sydänterveydelle, jolloin tutkimustulokset
vääristyvät. Lisäksi väestön yleinen terveydentila on parantunut, ja kalan
käyttö ravintona lisääntynyt, jolloin kalaöljylisästä ei saada enää lisähyötyä.
7. Yhteenveto
Kalan
sisältämät rasvahapot EPA ja DHA ovat hyödyllisiä sydänterveyden kannalta, jos
ne saadaan kalasta eikä kalaöljylisistä. Nykyisen näytön perusteella
kalaöljylisästä saattaisivat hyötyä potilaat, jotka jo sairastavat
sepelvaltimotautia ja nauttivat vähäisesti kalaa. Tosin heillekin parempi
vaihtoehto olisi kalan lisääminen ruokavalioon. Kalaöljylisien tehottomuus voi
johtua monesta tekijästä, kuten siitä, että sydän- ja verisuonitautien hoito on
muutenkin hyvää ja riittävää. Kalan hyödyt taas saattavat johtua jostain muusta
ravintoaineesta kalassa tai yksinkertaisesti siitä, että kala korvaa
ruokavaliossa muita huonompia ruokia. Virallisissa ravitsemussuosituksissa
suositellaan kalaruokia syötäväksi 2-3 kertaa viikossa, joka onkin
tutkimusnäyttöön nähden järkevä määrä. Suuremmalla kalan syönnillä ei enää
saavuteta lisähyötyä. Kalaöljylisiä ei suositella sydän- ja
verisuonisairauksien ennaltaehkäisyyn eikä hoitoon.
Lähteet:
- Bang HO, Dyerberg J ja Hjøorne N. The composition of food consumed by Greenland Eskimos. Acta Med Scand 1976; 200(1-2):69-73.
- Bowen K, Harris W, Kris-Etherton P. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: Are there benefits? Curr Treat Options Cardio Med 2016; 18:69,1-16
- Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infato miocardico. Lancet 1999;354:447-455.
- Dyslipidemiat (online). Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2013 (viitattu 22.5.2017). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Endo J ja Arita M. Cardioprotective mechanism of omega-3 polyunsaturated fatty acids. Journal of Cardiology 2016; 67:22-27.
- Kwak S, Myung S-K, Lee Y ym. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease. Arh Intern Med 2012;172:686-694.
- Micha R ja Mozaffarian D. Saturated fat and cardiometabolic risk factors, coronary heart disease, stroke, and diabetes; a fresh look at the evidence. Lipids 2010; 45: 893-905.
- Mozaffarian D ja Rimm E. Fish intake, contaminants and human health, Evaluating the risks and the benefits. JAMA 2006; 296 (15): 1885-1899.
- ORIGIN trial investigators, Bosch J, Gerstein HC ym. N-3 fatty acids and cardiovascular outcomes in patients with dysglycemia. N Engl J Med 2012; 367:309-318.
- Siscovick D, Barringer T, Fretts A ym. Omega-3 polyunsaturated fatty acid (fish oil) supplementation and the prevention of clinical cardiovascular disease – A science advisory from the American Heart Association. Circulation 2017; 135:867-884.
- Suomen Sydänliitto ry. Sydänliiton ravitsemussuositus, päivitetty 24.3.2016, http://sydanliitto.fi/ammattilaisnetti/ravitsemus/suosituksia/sydanliiton-ravitsemussuositus
- Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu]. ISSN=1799-5051. 2015a, Liitekuvio 1. Ikävakioitu kuolleisuus verenkiertoelinten sairauksiin 1971–2015 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 14.5.2017]. Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ksyyt/2015/ksyyt_2015_2016-12-30_kuv_001_fi.html
- Suomen virallinen tilasto (SVT): Kuolemansyyt [verkkojulkaisu]. ISSN=1799-5051. 2015b, Liitetaulukko 1a. Kuolleet peruskuolemansyyn ja iän mukaan 2015, molemmat sukupuolet . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 14.5.2017]. Saantitapa: http://www.stat.fi/til/ksyyt/2015/ksyyt_2015_2016-12-30_tau_001_fi.html
- Tavazzi L, Maggioni AP, Marchioli R ym. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acids in patients with chronic heart failure (the GISSI-HF trial): a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Lancet 2008; 372(9645):1223-1230.
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 17. Helsinki 2016 (http://www.fineli.fi).
- Turunen A, Männistö S, Suominen-Taipale L ym. Kala ruokavaliossa – Tuloksia Kalastaja- ja Terveys 2000-tutkimuksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Yliopistopaino, Helsinki 2009.
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. 2. korjattu painos. Tampere: Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014.
- Voutilainen E, Fogelholm M, Mutanen M, Ravitsemustaito, 1.-2. painos, Helsinki: Sanoma Pro Oy 2015.
- Williams C ja Burdge G. Long-chain n-3 PUFA: plant v. marine sources. Proceedings of the Nutrition Society 2006; 65: 42-50.
- Yinko S, Stark K, Thanassoulis G ym. Fish consumption and acute coronary syndrome: A meta-analysis. The American Journal of Medicine 2014; 127: 848-857.
- Yokoyama M, Origasa H, Matsuzaki M ym. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomized open-label, blinded endpoint analysis. Lancet 2007; 369(9567):1090-1098.
- Zheng J, Huang T, Yu Y ym. Fish consumption and CHD mortality: an updated meta-analysis of seventeen cohort studies. Public Health Nutrition 2011; 15(4): 725-737.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti