perjantai 17. maaliskuuta 2017

Suolistomikrobistowebinaarin satoa



Osallistuin eilen K3 Fitnessin järjestämään webinaariin, jonka aiheena oli suolistomikrobisto. Luennoitsijana toimi tutkijatohtori Jonna Jalanka. Luento oli hirmu mielenkiintoinen, tottakai, koska kyseessä oli ihan lempiaiheeni. Luento on tulossa tallenteeksi ja katsottavissa myöhemminkin. Tässä vähän luennon antia:

Mikrobisto tarkoittaa kaikkia ihmisen kehossa eläviä bakteereja. Niitä löytyy kaikilta limakalvoilta, mutta eniten paksusuolesta. Suurin osa bakteereista elää hapettomissa olosuhteissa, jolloin niitä ei pystytä kasvattamaan laboratorio-olosuhteissa ja siksi niiden toiminnasta tiedetään hyvin vähän. Mikrobeja tutkitaan ulosteesta määrittämällä niiden jäänteitä. Tämä asettaa omat haasteensa tutkimukselle ja uutta tietoa bakteereista ja niiden toiminnasta on vaikea saada. Onneksi tutkimus menee kuitenkin koko ajan eteenpäin. Mikrobistolle on jo löydetty tärkeitä tehtäviä ihmiskehossa. Näitä ovat sen ravinnon osan pilkkominen, jota suolisto ei pysty käsittelemään (mm. ravintokuitu), osa immuunipuolustusta sekä yhteistyö hermoston kanssa.

Jokaisen ihmisen suolistosta löytyy noin 400 erilaista bakteerikantaa ja kaikkiaan on tunnistettu noin 3000 erilaista suolistobakteerin lajia. Niistä saa siis jo aikamoisen sekoituksen. Siksi ihan jokaisen ihmisen suolistomikrobisto onkin omanlaisensa. Ei myöskään pystytä sanomaan, millainen on terveen suoliston bakteerikanta, koska niitä on hyvin monia erilaisia. Hyviksi bakteereiksi usein määritellään bifidobakteerit, laktobasillit sekä faecalibacterium. Huonoja tyypillisesti ovat salmonella, kampylobakteerit sekä Clostrium Difficile (CDI). CDI:tä kuitenkin löytyy joidenkin terveidenkin ihmisten suolistosta aiheuttamatta oireita. Ei siis voida suoraan sanoa, onko joku yksittäinen bakteeri hyvä vai huono vaan mikrobiston kokonaisuus ratkaisee.

Suolistomikrobisto kehittyy varhaislapsuudessa. Sen muotoon vaikuttavat mm. synnytysmuoto, rintamaito/pullomaito, geenit sekä elinympäristö. Viimeistään murrosiän jälkeen mikrobisto saavuttaa sen suhteellisen pysyvän muotonsa ja pysyy vakaana vanhuuteen saakka. Vanhuudessa mikrobisto muuttuu samaa tahtia kehon vanhenemisen myötä.

Ruokavaliolla ei ole helppoa muokata suolistomikrobistoa enää aikuisiässä. Radikaalilla ruokavaliomuutoksella voidaan saada aikaan selkeä muutos mikrobistossa, mutta sitä ei vielä tiedetä, onko muutos pysyvä. Luultavasti mikrobisto muuttuu ensin paljon ja alkaa sitten hiljalleen palautua takaisin entiselleen. Suolistomikrobistosta voi kuitenkin pitää huolta ja antaa sille hyvät olosuhteet elää ja kehittyä. Niitä pitää ruokkia prebiooteilla eli lähinnä ravintokuidulla. Lisäksi voi syödä probiootteja eli tutkitusti terveyttä edistäviä maitohappobakteereja (Huom! Kaikki maitohappobakteerit eivät ole probiootteja, koska niillä ei ole tieteellistä näyttöä terveyden edistämisestä). Nämä uudet bakteerikannat kuitenkin harvoin pystyvät jäämään pysyväksi osaksi suolistomikrobistoa, mutta auttavat kyllä suolistomikrobiston toimintaa ohi kulkiessaan. Tutkimuksissa on huomattu, että runsaasti kuitua ja kasviksia sekä vähän lihaa ja rasvaa sisältävässä ruokavaliossa suolistomikrobisto on monimuotoisimmillaan kun taas runsaasti sokeria, rasvaa ja lihaa sekä vähän kuitua sisältävällä ruokavaliolla mikrobisto köyhtyy.

Probiootteja on tutkittu paljon ja on todettu, että ne ovat tehokkaita monien suolistosairauksien ehkäisyssä sekä oireiden lieventämisessä. Tosin vielä ei voida sanoa, mikä bakteerikanta auttaisi mihinkin sairauteen, koska jokaisen vaikutus on hyvin yksilöllinen ja riippuvainen myös ihmisen alkuperäisestä suolistobakteeristosta. Tutkimuksissa ei ole yleisesti suolistosairauksien hoidossa ollut merkitystä syökö useita vai yhtä kantaa. Annoskoon suurentamisella ei ole ollut merkitystä, eikä aina hoidon kestollakaan. Vain viikon hoito voi vaikuttaa joihinkin sairauksiin, mutta joissain sairauksissa probioottivalmisteen pitkään syöminen on auttanut enemmän. On siis hyvin yksilöllistä, kuinka probiootit auttavat kenellekin ja minkä tyyppiseen sairauteen. Mielenkiintoista oli myös se, että on saatu alustavaa näyttöä siitä, että probioottien syöminen saattaisi olla hyödyllistä myös painon hallinnassa.

Monien sairauksien taustalla on todettu olevan suolistomikrobiston muutoksia (yleensä köyhtymistä). Näitä sairauksia ovat mm. tulehdukselliset suolistosairaudet, ärtyvän suolen oireyhtymä, tyypin 2 diabetes, metabolinen oireyhtymä, masennus, migreeni, ahdistusoireet sekä autismi. Aikamoinen kirjo tautiluokkia. Se kuvaa mielestäni sitä, kuinka suuri merkitys suolistomikrobistolla on ihmisen terveydelle ja kuinka moneen asiaan mikrobisto on yhteydessä. Sairauksien taustalla on yleensä huono bakteerien keskinäinen suhde. Eli yksittäisillä kannoilla ei sairauksien synnyssäkään ole niinkään merkitystä vaan kokonaisuudella ja monimuotoisuudella. Kun tarpeeksi tapahtuu muutoksia huonompaan suuntaan, syntyy sairaus. Tätä huononemista voi tapahtua mm. antibioottikuurien yhteydessä, koska antibiootti tuhoaa myös hyviä bakteereja. Terveen ihmisen suolistomikrobisto palautuu yleensä entiselleen tai ainakin suurinpiirtein entiselleen jo 1-3 kuukaudessa. Joskus kuitenkin käy niin, ettei mikrobisto palaudukaan vaan se jää yksinkertaisemmaksi, jolloin sen toiminta muuttuu ja se voi synnyttää metabolisen oireyhtymän oireita tai vaikuttaa immuniteettiin. Luennoitsija Jalanka suosittelikin käytettäväksi aina antibioottikuurin yhteydessä jotain probioottivalmistetta, mutta on mahdotonta sanoa, mikä valmisteista olisi kenellekin juuri se paras.

Ärtyvän suolen oireyhtymään on myös liitetty suolistomikrobiston muutoksia. Nämä eivät kuitenkaan ole olleet toistettavia tutkimusten välillä. Onkin siis arvioitu, että mikrobiston koostumuksen sijaan onkin tärkeämpää, mitä tehtäviä mikrobeilla suolistossa on. Koska ärtyvästä suolesta kärsivillä on jokaisella hyvin omanlaisensa taudinkuva, on toivottu, että pystyttäisiin erottelemaan potilaita toisistaan suolistomikrobiston avulla. On havaittu, että paljon psyykkisiä oireita (mm. masennus) omaavilla olisi hieman terveemmän kaltainen suolisto kuin paljon varsinaisia suolisto-oireita omaavilla. Tutkimuksia kuitenkin tarvitaan vielä paljon lisää, että saataisiin selvyyttä suolistomikrobiston rooliin taudin synnyssä ja oirekuvassa. Luennoitsija vinkkasi, että probioottivalmistetta voi syödä jatkuvastikin ärtyvän suolen oireisiin, jos kokee itse niistä saavansa apua. Valitettavasti usein niiden teho jossain vaiheessa lakkaa ja silloin kannattaa kokeilla vaihtaa toiseen bakteerikantaan.

Kaikenkaikkiaan luento oli hyvin mielenkiintoinen. Linkkaan luentotallenteen kommentteihin, kunhan se ilmestyy. Sitten pääsevät muutkin kuuntelemaan. :)

-Jenni-

Muoks: Tässä linkki luentotallenteeseen: http://k3fitness.fi/watch.php?q=aba4e75cdd9a92ff7414b05b0068bb33

2 kommenttia:

  1. Hyvä artikkeli. Luen parhailaan Emeran Mayerin kirjaa Viisas vatsa, joka käsittelee samaa teemaa. Mielenkiinnolla odotan, mitä tästä tutkimuksesta vielä seuraa. Parhaassa tapauksessa toimiva IBS-lääkitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kirjavinkistä. Täytyypä lukea. Mä en itseasiassa usko, että IBS:ään löydetään mitään kaikilla toimivaa lääkitystä, mutta uskon, että opitaan erottamaan eri tyyppisiä ärtyviä suolia ja ehkä sen kautta myös lääkityksiä/hoitoja. Mutta se nyt on vaan mun henkilökohtainen ajatus. En tiedä, missä tutkimus menee ja mihin se on suuntautunut.

      Poista