Kun etsin
opiskelutehtävääni varten materiaalia, sattui silmiini tällainen teos: Näin
selätät turhat herkut ja houkutukset – kuusi keinoa, Terveyden ja hyvinvoinnin
laitos 2014. Vihkosessa annetaan käytännön vinkkejä lapsille, nuorille ja
heidän vanhemmilleen, kuinka onnistua herkuttelun vähentämisessä. Ajattelin
jakaa nämä ajatukset blogin lukijoiden kanssa.
Keinoja on siis kuusi:
1. Vältä kiusauksia
2. Altistu hallitusti
3. Kiinnitä huomio muualle
4. Käytä tahdonvoimaa
5. Aseta konkreettisia tavoitteita
6. Pohdi tavoitteitasi
Kaksi ensimmäistä
soveltuu myös pienemmille lapsille, koska niistä voivat olla vastuussa myös
aikuiset, mutta muut vaativat jo ikävuosia muutaman enemmän.
Mielitekojaan pitää osata säädellä itsesäätelyn keinoin. Tämä on taito, joka ei tule äidinmaidon mukana, vaan jokaisen tulee sitä itse opetella, ja aina voi sen suhteen oppia lisää. On havaittu, että nuoret itseasiassa toivovat, että vanhemmat eivät ostaisi kotiin herkkuja luomaan houkutuksia vaan tukisivat terveellisempää syömistä. Vaikkakaan tuki ei saa olla liian määräilevää. Nuorten pitää saada itse vastata syömisistään. Yhdessä ruokailu edistää terveellisempien ruokailutottumusten omaksumista. Kannattaa siis istahtaa kerran päivässä yhdessä pöydän ääreen!
1. Vältä kiusauksia
Kotiin ei kannata ostaa herkkuja kaappiin odottamaan, vaan niiden sijasta voi ostaa vaikka hedelmiä ja marjoja. Jos esim. koulumatkan varrella on kauppa, josta tulee aina ostettua herkkuja, kannattaa ehkä harkita reitin vaihtamista. Pikaruokapaikkoihin ei kannata mennä, jos on aikomuksena syödä terveellisesti. Kaupassa käydessä voi herkkuhyllyn kiertää.
Täyskieltoihin ei kuitenkaan kannata ryhtyä. Mitä enemmän kieltää asioita itseltään, sitä enemmän asiaa ajattelee ja sen suuremmaksi houkutus kasvaa. Siksi kannattaakin altistaa itseään hallitusti herkuille ja opetella käsittelemään houkutuksia. Säännöstelyä on hyvä opetella. Herkkua voi ottaa pienen määrän ja laittaa loput kaappiin tai ainakin kauemmas itsestään. Jos herkut ovat käden ulottuvilla, tulee niitä napsittua suuhun ihan huomaamatta, mutta kauempana ollessaan herkkuhimo laantuu. Täyskiellot ovat siitäkin syystä huonoja, että tutkimuksissa on havaittu herkkukiellossa kasvaneiden nuorten syövän enemmän herkkuja kuin niiden, joita ei ole kielletty.
Kun mieli alkaa kaivata herkkuja, voi ryhtyä puuhaamaan jotain ihan muuta, ehkä herkkuhimo samalla katoaa. Kannattaa myös miettiä etukäteen, mitä tehdä herkkuhimon yllättäessä. Siten sitä on ehkä helpompi vastustaa.
4. Käytä tahdonvoimaa
Tahdonvoimaa voi käyttää silloin tällöin estämään itseä sortumasta herkutteluun, mutta se ei toimi, jos sitä yrittää käyttää jatkuvasti. Tätä keinoa kannattaa siis käyttää vain tilanteissa, joissa muita keinoja ei ole.
5. Aseta konkreettisia tavoitteita
Mahdottomia on turha tavoitella, mutta järkevällä tavoitteenasettelulla voi edistää terveellisissä ruokatottumuksissa pysymistä. Tavoitteeseen täytyy voida sitoutua ja se kannattaakin suunnitella positiivisuuden kautta. Eli ei tässäkään asiassa kielletä mitään vaan vahvistetaan hyvää. Kun syö enemmän hyviä ja terveellisiä asioita, tulee syötyä vähemmän ylimääräisiä herkkuja.
Hyvä tavoite ei ole se, että haluaa syödä terveellisemmin. Tavoitetta pitää voida mitata jotenkin. Esimerkiksi voi tavoitella kahden hedelmän syömistä päivässä kuukauden ajan. Ja kun sen sitoo vielä omaan arkeensa, niin tavoite on kerrassaan loistava: esim. syön hedelmän aina, kun tulen koulusta kotiin. Mutta ennen kaikkea tavoitteen pitää olla itse asetettu eikä muualta määrätty. Vain silloin sitä jaksaa noudattaa pidempäänkin.
6. Pohdi tavoitteitasi
Kun herkkuhimo iskee, pysähdy ja mieti hetki, mistä se tulee. Oletko nälkäinen tai janoinen? Voinko odottaa hetken, jos mielihalu menisikin ohi? Jos ei mene, syö herkkusi hyvällä omatunnolla.
Lisäksi voit pohtia nykyistä syömistäsi. Mitä hyvää ruokailutavoissasi jo on? Vertaa sitten nykyistä tilannettasi ihannetilanteeseen:
Kuva kirjasta Näin selätät turhat herkut ja houkutukset - kuusi keinoa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2014, s. 29. |
-Jenni-